Sunday, August 1, 2010

minta jauhkan.


hidup jangan ada hasad dengki.
hasad dengki tu macam
api yang akan membakar segala kebaikan.
kerana dengki
syaitan menggoda adam
sehingga terkeluar dari syurga.
kerana dengki pembunuhan pertama di dunia wujud.
pujangga arab ada cakap:
'orang hasad dengki takkan senang hidupnya'
bila kita dengki dengan orang
kita takkan nampak kebaikan dia
kita takkan dapat terima kenyataan
kita akan sentiasa cemburukan dia.
bila ada hasad dengki
kita taknak tgk semua orang lebih dari kita.
itu semua rezeki.
dah rezeki dia kat situ.
mungkin rezeki dekat lain.
kita kena bersihkan hati.

contoh-contoh situasi hasad dengki:

'ooh,kenapa adik aku lagi handsem dari aku?
kenapa?kenapa?'
(semuanya sama di sisi allah,yang penting amalan)

'kenapa pointer dia lagi tinggi dari aku?
kerja buat last minute,assignment buat cincai,
study pun last minute.aku penat study susah -susah,
buat assignment sungguh-sungguh,tapi masih tak mampu
nak lawan dia..kenapa..kenapa?.
(itu semua rezeki,nasib,kita mana tahu cara dia study, mungkin dia lebih keberkatan dari allah,sebelum periksa solat tahajud 4jam ke,mana kita tahukan?mungkin kita mengharapkan lebih daripada kita memberi.mungkin kawan kita tu tak kedekut ilmu,suka ajar orang,fokus dalam kelas, cepat pickup,dan sebagainyalah..anything happen must be reason. tiada yang mustahil dalam dunia.dah jawab,dah usaha,tawakal sudah)

'kenapa edward cullen tak pilih aku jadi awek die?
padahal aku lagi warak,lagi baek,lagi solehah ,
lagi cun dari awek dia sekarang.
kenapa.kenapa?

(edward cullen tiada di malaysia tu sebab dia tak pilih kita)


entri tiada kaitan antara hidup atau mati.
untuk renungan bersama
dan untuk sesiapa sahaja.
kita semua tergolong dalam golongan
'sesiapa sahajakan?'
anda,saya dan kita.
semoga kita dijauh dari perasaan hasad dengki'
amin.
"Allah itu baik dan Dia amat suka orang yang baik"

4 bom bom:

pungkar said...

tarbaik...kehkeh

Bisikan Rahsia said...

hee...khai,i like this,best2...nti ble2 kte dating lg ek2...

@ien_R@z said...

haha..

best2..

aku suke..

thumb ups!!

^__^

:misz kakai khairina :: said...

haiqal:tq bro.

najwa:i like tooo..leh je dating lg..

ain:hehe..suke jugak

Post a Comment